Join the mailing list. Enter your e-mail.

ARTICLES

Boziva Udovica

Serbo-Croatian translation of Danica Anderson's article the Widow Goddess

Categorized in these topics: Baba Yaga Female Social Justice Kolo Trauma Format Women's Trauma Issues


Kerala, Indija
Grad Kochin
Smatra se da u Indiji u noci mladog mjeseca, u jesen duhovi mrtvih se vracaju da zive sa udovicama.Bozica udovica u Indiji se zove Dhumavathi Beholder of Smoke i takodje je poznata kao Daridra – mocna ili Vidhava – udova.

Dhumavathi udovica bozica se poistovjecuje sa njenim sestrama bozicama Alaksmi (nesreca) i Ninrti (bijeda).Udovica Bozica opisuje u nekoliko rijeci moje feministicko Kolo (krug ili ples ) rad na suzbijanju traume u Bosni, Indiji i Sri Lanki.Njen obred prisustvovanja pogrebnih lomaca na grobljima i u sumama, sugerira osjecaj za mjesto i prostor zenskog roda koji se nalazi u dijelu zivota gdje je smrt velika ravnoteza.Ja nalazim Dhumavathi na licima zena koje sam licno upoznala poslije rata ili prirodnih katastrofa u Indiji i Bosni. Ne mozemo ne uociti Bozicu Udovicu.Kolo : WCCC je cesto pozvan da dosegne do marginaliziranih i nevidljivih; zena. Taj proces je sveto putovanje na mjesta koja imaju za potrebu osjecaje zenskog roda i njenom mjestu i prostoru kao sto je slucaj u Bosni, Indiji i Sri Lanki.Iskopati kulturu zenskog roda ispod nasilnog napada globalno znaci dvije stvari: ja radim na grobljima i krematorijumima iako oni nisu identificirani kao takvi; i znaci biti svjedok intergeneracijskih Dhumavathi lica na kcerkama, majkama i bakama.Svjetski poznata kao plesacica, uciteljica, koreograf i istrazivac plesa Padma Menon je jedna od nekolicine Kuchipudi plesacica preostalih u Indiji, koja se odnosi prema Bozici Udovici s postovanjem i koja je suradjivala na Kolu (krug ili ples u Bosni) podrazumjeva ples kao njen prakticki nacin rada od 2000 godine.Mudra Internacionalni Centar Plesa je san Padme Menon, na taj nacin bi se osigurao trening plesa kao kompletan metod za tijelo i um i na taj nacin bi se olaksala internacionalna saradnja za razmjenu nacina ucenja. Sto je jos vaznije, Menon u pogledu Bozice Udovice bira Indiju, mjesto rodjenja Bozice Udovice tako da moze uciti plesati mlade zene koje ne mogu biti neovisne, spasene od prostitucije ili ulica Indije, nudeci im mogucnost ulijevanja tradicionalnog indijskog plesa u njihova mlada tijela ocelicena nasiljem.Manje od cetrdeset minuta voznje automobilom udaljenosti od Mudra Internacionalnog Centra Plesa, val Tsunamija 26. decembra 2004. godine je pogodio most kojim su u to vrijeme vecinom se kretala djeca na svom putu ka skoli, za vrijeme Hindu praznika.37 poginulih, 847 unistenih domova, 1 579 dijelom unistenih domova, 7 pomocnih kampova i preko 453 povrijedjenih, ovog juna / jula 2005 nema agencija za pomoc, snaga sacuvana za Ammu koja u ciljevima na dugorocno pomaganje pogodjenim podrucjima ostaje odlucna.Samo u Kerali, Indija, postoji dugorocni trud za olaksanje u programu *untie uteri tubes* (ujedinjena maternica) tako da zene koje su izgubile djecu mogu ponovo radjati.Patrijarhalni trud da se izbrise Dhumavathi mocni val, koja su njena lica majke prirode, stroga i izvrsna odmazda ne moze biti iskorijenjena samo moze biti predana ovom pitanju sa takvom krajnoscu: Kako zamjenjujete smrt jednog djeteta radjanjem drugoga?Samo udovice znaju ovaj odgovor.

Robert E. Svoboda je napisao * Vedici odavno znaju da zemljina atmosfera je modulirana onim sto se desava na njenoj povrsini, nasi zivoti doslovno mjenjaju zivot Zemlje i jedno i drugo se mijenjaju kao odgovor nasih aktivnosti. * Vedici su morali znati za Dhumavathi snagu da balansira i izjednacava mrznju zenskog roda i zene.Bozica Udovica nas uci ogromnom i temeljitom urodjenom mudroscu sa svakom od svojih sila i lica majke prirode koji su u saradnji sa onim sto se desava zenskom rodu globalno. Na primjer, monsuni su u junu poceli sa laganim porastom leptospiroze drugacije poznate kao misija groznica. 17 674 je bolovalo od virusne groznice od monsunske sezone.

376 slucajeva hepatitisa A u zapadnom Kochinu i 33 slucaja tifusne groznice propracenom monsunskom sezonom u regiji koja je pogodjena Tsunamijem.Cast i postovanje za Bozicu Udovicu sigurno nije dana. U Indiji i globalno vjeruje se da su udovice ubice svojih muzeva. Ovo je srodno izjavi da je majka zemlja ubica za vecinu muskog roda koji zeli ukrotiti energiju i bijes prirodnog priznanja njivog straha od zenskog roda, bozanstva moci i milosti strastvenog vjerovanja.Patrijarhalni sistemi su nastali u Indiji i jos uvijek uspijevaju davljenicki da se odrze. Pokusavajuci okrenuti i izbrisati Dhumavathi sa lica zemlje da li je ovo prijekor premu svemu zenstvenom i zenskom? Poslije reakcija majke prirode na to kako zivimo na zemlji , nepaznja prema zenskom rodu i / ili zenama, pojavljuje se sa Bozicom Udovicom trazeci paznju i casno postovanje. Na kraju, Dhumavathina sposobnost da balansira sa smrcu je najveca ravnoteza.Kochin smjesten na ivici ogromnog okeana je bujan zelen i mirisan. Miris u Indiji je proces od kojeg zagrlite Dhumavathi ili se odbijete. Prigrliti je znaci mirisati prasinu prije nego padne kisa , mirisati urin i trulo smece razbacano na svako moguce mjesto ispod velicanstvenog lisca i pogled na neosporiv okean i onda dolazi do tacke gdje miris indijskog cvijeca i toboznji smrdljivi vonj su u biti jedno te isto.Zenska Pravna Incijativa ( WJI ) mreze ljudskih prava i zakona Kochin, Kerala, ima mali uredu labirintu malih prolaza i ulicica ispunjena kaleidoskopom mirisa, u koji sam isla raditi prezentaciju Kola: WCCC i zenskih drustvenih prava.Sve zene advokati udruzene sa svojim sefom katolickim svestenikom su bile skromne i tihe. Kako je prezentacija isla prema temama da Dhumavathi treba odati priznanje, advokati su bili jasno ukopani u patrijarhalna pravila zakona. Ugovoreni brakovi su jos uvijek dozvoljeni nacini da se potlace zene Indije.Mreza ljudskih prava i zakona je bila uzbudjeno ponosna na nedavne uspjehe u brakorazvodnim parnicama i sposobnoscu da ostvare alimentaciju za razvedene zene. Kolicina je srceslamajuce sitna za ove ocajne zene dok indijski parlament dobija time sto se zene advokati uspiju dogovoriti za mnogo manje nego sto prilici. Kao nasilje u porodici, program izucavan u Americi, zlostavljane supruge jedu mrvice od bilo cega sto je ostalo misleci da je to gurmanski obrok poslije umiranja od gladi.

-Diskriminacija prati zene kroz zivot od kolijevke pa do groba i krajnji cilj utjece na razvojni proces u zemlji * - kaze Saroj Pachauri, direktor internacionalne nevladine organizacije ljudskog vijeca za juznu i jugoistocnu Aziju.Cudno je imati ovaj obrnuti feminizam i aktivnost u korist sirotih zena Indije posebno u Kerali. Kerala, juzna Indija do 1975 pracena samo matrijarhalnim naslijedjem i jedan rezultat takvog materinskog pristupa u prijasnjem pravilu zakona koje ukljucuje zene je razvoj provincija stopostotna stopa pismenosti, pozitivan odnos populacijskog roda i nepokazuje obicaj ubijanja zena.Pod Kerala materijarhalnom sistemu na Malayalamskom marumakkatayam, djeca pripadaju materijarhalnoj zajednickoj porodici zvanoj tarwad i uzivaju u neotudjivim nasljednim pravima, bez obzira na pol, u taward gdje njihove majke pripadaju. * -napisao Ranjit Devraj.Pitanje upuceno mrezi ljudskih prava i zakona kako mozemo u najmanju ruku imati keralski materijarhalni sistem u pravilima zakona naislo je na sutnju. Sutnja se osjecala kao nemogucnost i poziv za Dhumavathi, licno.1997 medju americkim vjencanim parovima sa djecom ispod sest godina, ocevi su zaradjivali tri puta vise od majki. Studije su potvrdile da supruge, cak i supruge zaposlene puno radno vrijeme posvecuju znatno vise vremena nego njihovi muzevi da rade neplaceni posao – oboje njegujuci djecu i radeci kucne poslove.* -report Janet C.Gornick istice kako sve zene dijele iskustva same Bozice Udovice.Prostor i mjesto zenskog roda sa nasim krvnim ciklusom je istisnut iz zivota u patrijarhalnom sistemu opterecenom rutinom, rutine i prakticki robovski rad koji jedino sluzi za pozivanje Dhumavathi koja ce izjednaciti ono sto daje zivot na prvom mjestu.Padma Menonin Mudra internacionalni ples i druge zene Indije preporadjaju dio keralskog materijarhalnog sistema time sto rade izvan patrijarhalnih okvira.Prateci Dhumavathinu prirodnu hijerarhiju imaju svoju vlastitu Dhumavathi socijalnu pravdu za zene jednostavno kreirajuci osjecaj za mjesto i prostor zenskog roda.Prije nego sto sam napustila Indiju sjedila sam u sto godina starom plesnom centru. Snazni drveni plafoni i starinska vrata sa debelim bijelim zidovima i nepropusnim crno obojenim podovima gol neukrasen sacuvan za nove lustere koje je kupila Padma. Pomislih da je to odavanje priznanja Dhumavathi i moje srce se ispunilo misterijom i strahopostovanjem, da u jedno mjesto u Kochinu, Kerala, Padma tka mjesto i prostor zenskom rodu sa svojim plesom.Bosna i Bozica Udovica
Stigla sam u Sarajevo, Bosna 10. jul, deseta godisnjica novog blagdana za udovice.10. juli , 1995, dan kada je 8 000-10 000 muskaraca muslimanske vjeroispovjesti nestalo pred ocima holandskih mirovnih snaga pod kontrolom srpske vojske, taj dan se pamti kao dan genocida nad muslimanima.Grupe ne samo srebrenickih udovica nego svih juznoslavenskih udovica se zovu Udova ili Udovica na bosanskom jeziku.Juznoslavenska Udova ima korijene u indo-evropskom jeziku za udovicu ( Vidhana).

Indijska – Dhumavathi- Vidava-je bosanska Udova Baba Jaga. Mi smo sve sestre i ova ljubaznost se poistovjecuje sa ukorijenjenim misljenima u nasem maternjem jeziku.Povreda je bosanska rijec za traumu i znaci, povrijediti, poniziti, umanjiti u korijenu rijeci je vreda, konotativno prevedeno znacenje je mjera ili cijenjenost.Rijec wound ( rana) na bosanskome je uvreda ukazujuci kako su rane blagoslov i kako su od velike vrijednosti- vlasnistvo Bozice Udovice, slavenske Baba Jage. Uvreda takodje znaci mucenje koje dovodi do smrti.16. april, 1993, 150 osoba vecinom zena, djece i staraca je masakrirano u Amicima za vrijeme poziva na jutarnju molitvu ( sabah) od strane njihovih susjeda preko ulice; Hrvata.

Mnogo Udova sada zivi u tom selu u novoizgradjenim kucama i novoizgradjenoj djamiji.Nemana je prava Udova iz Ahmica. Konstantno puseci cigarete i pijuci gustu bosansku kahvu

Ostavljajuci malu soljicu sa strasnim simbolima na dnu solje, Nemana mi je dozvolila da ostanem u njenom novom domu i da upoznam njenog sjajnog unuka koji zivi na spratu te kuce.Njeni susjedi kazu za Nemanu da nikada ne jede i da uvijek pusi. Dhumavathi i slavenska Baba Jaga pojavljuju se u slatkom dimu. U Bosni za mjesec mart se kaze da ima babine zube u vjetru ( babine huke).Kroz sumaglicu stalnog pusenja uhvatila bih Nemanu kako zamisljena i uspavana vraca ustajale uspomene o voljenima koji su ubijeni izrazava njenu traumatiziranost izvan svjesti tih nekoliko trenutaka.Ona ima 76 godina, nema zuba-zalogaji su nestali,dok smo razgledavale njen posjed. Temelj njene prijasnje kuce bio je jedina stvar vidljiva poslije granatiranja 16. aprila 1993 godine. Sada mnogo kukuruza i mnogo zdravog povrca ispunjava sve oko te rusevine.Ispustajuci dim druge cigarete smijala se kada me vidjela da se hrvam sa plodnim bastom u kojoj je nekad bio pakao. Pokazujuci svojom cigaretom otprilike 25 koraka dalje je drugi mali temelj za podrum sad prekriven zelenilom i gustom travom obrubljen velikim jarkom koji je na drugoj strani naget prema podnozju.Baba Jaga, slavenska Bozica Udovica je poznata po sposobnosti majke prirode da izlijeci masuci svojom kosom-travom i drvecem-uzimajuci smrtni ciklus bogatog vrelog pakla i pepela i stvarajuci na taj nacin plodno tlo.Drvece me je spasilo ali nije njih.-prosaputa Nemana.Opisujuci kako je dvanaest ljudi ( isti je broj ljudi u poroti i ista numerologija i astroloski dvanaest kuca horoskopaje mjesto podsvijestii uklanja pojedinca od drustva) bilo skriveno u njenom podrumu kada je podrum zapaljen.Dvanaest njih nije bilo u mogucnosti da bjezi u sumu prema drugoj strani ili su bili onesposobljeni na neki nacin.Nemana popravlja maramu i nastavlja pripovjedati o pojedinacnoj pucnjavi na svakog od njih koji pokusa dtrcati do mirisnog drveca. Mogla sam namirisati miris planinske sume stojeci neposredno iznad zaraslog podruma,i sigurna sam da je svaki od tih dvanaest umro sa tim mirisom drveca u grlu.Jedna od ahicanki srednjih godina koja je prezivjela pokolj prica o svom klimaksu, njeni zenski organi uce je ostrahu; trauma od ratnih zlacina rijecnikom njenog tijela zene. Molila me da joj pomognem na koji nacin da prica o takvim strahotama za koje nikad prije nije znala, ali za koje su njena majka i bakaznale ali nikada o tom nisu pricale.

Rekla je da je ovaj nedostatak rijeci * uvreda * .Pocitelj smjesten u neretvanskoj dolini kraj rijeke Neretve

Pocitelj je drugo mjesto udovica blizu Mostara i blizu bosanske obale. Domacinske ruka je isklesala kamene krovove ukrasavajuci svaku kucu koje se kruzno protezu do vrha brda gdje srednjovjekovni dvorac lezi u rusevinama. 70-80 muslimanskih porodica je pobjeglo iz svog malog kamenog sela za vrijeme balkanskog rata. Sada 10 godina poslije neki se vracaju- to su uglavnom zene.

Udovice sa svojom djecom i standovima za prodaju voca nude autobusima i autima voce na njihovom putu ka obali i u povratku , koje su prije rata zivjele zajedno sa krscanima oko 500 godina u miruU augustu 1993 godine hrvatski ratni diktator Mate Boban je pocinio etnicko ciscenje muslimanske populacije i petnaest vijekova stara djemija je unistana i oskrnavljena.U potpunosti ne razumijuci kako je rijec * ciscenje * koristena u etnickim pokoljima. Sigurna sam da Bozica Udovica osjeca uvredu sa upotrebom ove rijeci. Stojeci na kamenoj kaldrmi u Pocitelju i penjuci se na vrh minareta bila je vjezba koju bi Baba Jaga odobrila otkad majka zemlja moze svjedociti o zelenoj rijeci i vrhovima brda kao grudi. Na vrhu minareta razmisljala sam o mostarskom nanovo rekonstruiranom mostu sada ponovo ozivljenim sa raznim skakacima muslimanke vjeroispovjesti spremnih da skoce za 50 eura ako bi njemacki ili francuski turisti platili.Ekonomski kolaps vise utjece na muslimane nego na krscane koji zbog povezanosti sa zapadom i katolickim crkvom imaju fondove za ublazavanje finansijske katastrofe koja opsjeda bivse jugoslovene. Skacuci smrtonosni skok za 50 eura po muslimanu je ekonomski indeks koliko je musliman vrijedan u poslijeratnoj statistici krvavog balkanskog rata.Gledajuci neretvansku dolinui rijeku Neretvusa Pocitelja pitala sam se; jesu li ti mladi muskarci koji su spremni napraviti udovice od svojih mlada zeljni pasti u zagrljaj i narucje Baba Jage; majke zemlje- slavenske Bozice Udovice?Gornji Vakuf, Bosna u planinama

Nas dronjavi zuti autobus vozeci zene iz Kolo Sumejje se pokvario pred seoskom kucom. Starica- stara baba takodje hrvatica je cerupala kokos ubijenu taj dan vozilom. Njen muz je bio na verandi sjedio je na staroj kuhinjskoj stolici za malim okruglim stolom drzeci svoj odabrani napitak; alkohol.Na prvi pogled se zna da ova baba odrzava imanje kucu i srce. Ona je nageta sva u crnom bas kao Udova i ono sto sam zamislila bilo bi inkarnirano majci prirodi- slavenskoj Baba Jagi- kad je ona cerupala perje iz prokuhane kokoske.Pogled na bosanske planine sa imanja cini da srce ispuni ljepotom, dok baba prica o gledanju reportaze o Srebrenici prosle sedmice u julu. Placuci, jedva sam je razumjela, baba se ispravila i rekla: Sve su majke iste kada izgube svoje sinove.Izjavljujuci da samo zeli da njen muz prestane piti, baba oplakuje smrt svoja dva sina Hrvata.Mudrost juznoslavenske Bozice Udovice za babinu * uvredu * je bila : njeni sinovi su i nasi sinovi.Majke i bake ne prave granice i nase drzavljanstvo je majka zemlja.Novi Travnik , Bosna

Miris ne pokupljenog smeca kroz grad se mjesa sa benzolom i svjeze pokosenom travom. Truljenje razbacanog smeca koje zna spontano da preraste u pakao pokrece Kolo Sumejju na redovno skupljanje.

Sana Koric, lider Kolo Sumejje uzgaja ruze i brine se o svojim macicima u svom dvoristu 10 godina poslije Balkanskog rata. Ljeti ona kuha u jos nedovrsenom podrumu koji vodi u dvoriste. Sana je povratnik cija kuca je bila oduzeta za vrijeme rata. Kao rezultat toga su sva vrata i slivnici u kuci skinuti do sitnih dijelova, trebaju joj godine da svaki zamjeni novim.Pokusavajuci da prestane pusiti, Sana sjedi vani pusi i planira kako ponovo da organizira Kolo trening i dolazecu decembarsku konferenciju novih dimenzija o sjecanju na kampove za silovanje zena u Bosni. Od marta 1999 god. njen rad za organizaciju Kolo: WCCC je neplaceni posao majcinske ljubavi.Govorila sam o plakatu u Mostaru gdje se uz citanje poezije Mula Mustafe Baseskije nudi besplatna crna bosanska kahva i cigarete za one koji se usude prisustvovati. Sana je rekla da bi ona isla zbog cigareta i kahve ali je takodje znala da je to nacin da se druge generacije prakticki navuku na odvratne zivotne navike poput tih. Ona je znala da * uvreda* njena trauma i trauma bosanaca zapravo privlaci sve toksicne stvari.Dok se dim od Sanine cigarete i cigareta njenih drugarica iz udruzenja Kolo kovitla, signalizira prisustvo Babe Jage slavenske bozice udove u njihovim zivotima. Vec do sada sveto Kolo – krug bosanskih zena je izgubilo jednu od njihovih sestara koja je umrla od raka. Mnogo puta sam vidjela kolo sestara koje se udaljuju da bi pusile kao manijaci jer postoji jos jedan dan koji one treba da prezive.Sanina basta je prepuna voca, grozdja i ruza. Na drugom posjedu izvan grada njen muz i brat njenog muza prave najbolji med za prodaju i za licnu upotrebu. Svo njihovo povrce je uzgajano prirodno-organsko. To je povratak postojanja na vlaznoj majci zemlji i ta mudrost zemlje je tako ljekovita i duboka.To je stari juznoslavenski nacin zivota hiljadama godina ponavljan i utkan u materijal njihovih zivota poslije 3 bjesneca rata na balkanskom tlu. I lijeci * uvreda * rane iznad bosanskog spiritualnog pejzaza, gdje jedan milion neeksplodiranih mina ostaje skriveno u zemlji.Sana Koric je divna, inteligentna i izvanredna u njenom Kolo poslu. Zajedno idemo posjetiti jednu stariju zenu Sana se uvijek sjeti da kupi babinu omiljenu pitu od sira u Bosni zvanu sirnica.Stara zena, baka je opsjednuta klanom obitelji Romano u svom trosnom stanu. Slijepa i dijabeticar stara baba pojede svoju omiljenu pitu za manje od jedne minute sa dvije case punomasnog mljieka uz to, ali uvijek prije toga ponudi svoju uzinu clanovima obitelji Romano koji su gotovo preuzeli njen stan.U nemogucnosti da porodicu stare babe dovede u stanje da razumiju njenu nepriliku i njene posljednje dane na majci zemlji, Sana je obilazi koliko god cesto moze i dijeli s njom ono malo sto i sama ima za podijeliti.

Poricuci to i bez mogucnosti da vidimo sto je to zenska stvarnost dopusta nam da se pretvaramo da se to ne desava ni u kom slucaju.Na ovaj nacin brisemo sve zene na globusu.Romska porodica je divna i podsjetila me na Indiju i Dhumavathi. Genocid je bio kao i uvijek izvrsavan na rome kao i na muslimane i u drugom svjetskom ratu ukljucujuci i srbe.Nekako sam znala sa ovom lozom Indije u stanu bosanske babe je utkana Dhumavathi i slavenska Baba Jaga; Bozica Udovica bas kao nas maternji jezik dijeli rijeci rodbinstva.Mi smo zive Udove, velika jednakost Bozice Udovice osjecaj njene hladne sposobnosti da uravnotezuje ono sto je postalo pokolebano sa bijesom i mrznjom prema svemu zenskog roda, zenstvenom i prema majci zemlji.Discuss / Raspravljati


..


In accordance with 17 USC 107, material on this website is distributed without profit to those who have expressed a interest in receiving the included information for research and educational purposes. The operators of this website may have no affiliation whatsoever with the originator of some of the articles or images presented on this website, nor is this website necessarily endorsed or sponsored by the originators of some of the articles or images. Whenever possible, links to original source material are provided as a convenience to our readers and allow for verification of authenticity. However, as originating source pages are often updated by their originating host sites, the versions posted here may not match the versions our readers view when clicking the links to the original source material.